Kender I det at……

At kende folk, betyder at kende deres bagage.

Kender I det, at stå og tænke, var det samme fest vi var til, når en ven fortæller om festen i går?

Han står og fortæller hvor festligt det hele har været, hvor sjovt det var at møde gamle venner og hvor lækker maden var. Du står og tænker, at det var en dødpinlig fest med gamle venner man ikke havde noget at snakke med om, maden var elendig og festen var lige så sjovt som at sidde på kirkegården og kikke ud over de fine velpassede gravsteder og læse gravstenens inskriptioner med ‘hvil i fred’ eller ‘ tak for mange gode minder’.

Hvad er det, der gør, at vi kan opleve tingene SÅ forskelligt?

Svaret er vores bagage. Det vi har oplevet tidligere i vores liv og dermed det, som danner vores forstillinger om verden. Vi kender det sikkert alle – vi ser en uhyggelig gyserfilm hvori der indgår et gammelt hus med knirkende døre. Efter vi har set denne film få man altid lidt gåsehud på armene når man befinder sig i gammelt hus efter mørkets frembrud og en dør knirker. Vores tidligere erindringer!

Denne søde juletid byder på tilsvarende forventninger og dermed uoverensstemmelser i de små hjem. Skal julemiddagen bestå af gås, and, kalkun eller flæskesteg? Alle ved jo at en rigtig jul består af …….. Ja hvad består en rigtig julemiddag af? Det kommer helt an på, hvad det er man er opvokset med eller hvad det er man mindes som en god og hyggelig jul. 

Hvis man vil komme bedst ud af det med andre mennesker eller hvis man blot vil undgå selv at blive meget irriteret over andre menneskers gøren og laden, er man nødt til at forstå, at der kan ligge mange ting til grunde for, at et andet menneske siger eller gør som det gør.

Jeg er selv født og opvokset i Midtjylland og er for mange år siden flyttet til Sjælland, eller som jeg selv beskrev det dengang – København. For mig var alt øst for Storbælt – København. Min første tur til København var i en alder af 22 år. Vi ankom med færgen  og vi kørte og kørte og kørte. Og pludselig var vi i København eller retter – Glostrup for de lokalkendte. Jeg forstod ikke en pind;

1. Vi havde kørt meget langt INDEN vi kom til København – var Sjælland virkelig så stor og med SÅ mange småbyer?

2. Hvorfor kom vi ikke igennem Roskilde?

Sjælland skulle efter min opfattelse bestå af Korsør, Roskilde og København. Men jeg så ALDRIG Roskilde. Hvad skete der lige her???? Jeg kan i dag godt forstå at man her på Sjælland bruger udtrykket ‘ at komme ind med 4-toget’. For hold da op, der kan være en verden til forskel om man er opvokset i Midtjylland som jeg eller født i København.

Dette er ikke ment som en doktorafhandling omkring forståelse af menneskeligheden, men et hint til at reflektere over dine oplevelser eller forståelse af andre mennesker. Måske de andre ikke har den baggrund du har, men en der ligger meget lang fra din. Derfor har I to forskellige opfattelser af det verdensbillede I befinder jer I.

Tænk over dette inden du dømmer andre mennesker eller inden du lader dig irritere over dem 🙂

/Laila

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.